Νέα «βουτιά» στα έσοδα και τον Φεβρουάριο.


«Το ταμείον είναι μείον» παρά τους νέους φόρους. Σε επικίνδυνη τροχιά κινούνται οι εισπράξεις κρατικών εσόδων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον Φεβρουάριο παρατηρείται υστέρηση έναντι των στόχων.

Μετά την καθίζηση των καθαρών εσόδων τον Ιανουάριο, που έπεσαν…
στα 4,3 δισ. από 4,8 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2012, η βουτιά φαίνεται να συνεχίζεται και τον μήνα Φεβρουάριο.

Σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και το γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, συζητείται ακριβώς το θέμα της πτώσης των εσόδων.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η «χαμηλή πτήση» στις πληρωμές των Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Αυτές υπάγονται πλέον πανελλαδικά στην νεοσύστατη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, στην οποία έχουν μεταφερθεί και τουλάχιστον 150 ελεγκτές από τις υπόλοιπες ΦΑΕ και ΔΟΥ της χώρας, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να αποδεκατιστούν από προσωπικό και να έχουν ως μόνο αντικείμενο απασχόλησης την … «μαρίδα» των επιχειρήσεων.

Τι κατέφερε όμως να εισπράξει η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων από 1.000 εταιρίες-«κολοσσούς», έχοντας και ένα ολόκληρο «στρατό» εφοριακών στις τάξεις της; Αναλογικά λιγότερα και από όσα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι της γειτονιάς!

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου, από τα 1,4 δισ. που άφησαν απλήρωτα (νέα ληξιπρόθεσμα) οι Μεγάλες Επιχειρήσεις μέσα στο 2012, η αρμόδια ΔΟΥ εισέπραξε μόλις 225,3 εκατ. ευρώ. Με στόχο εισπραξιμότητας 20% που είχαν θέσει υπουργείο και Τρόικα για αυτά τα νέα ληξιπρόθεσμα, πέτυχε δηλαδή 15,9%.

Την ξεπέρασε έτσι ακόμα και η ΦΑΕ Πειραιά, αφού μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις «παλεύοντας με τα κύματα» στο μεγάλο λιμάνι, αποπλήρωσαν τουλάχιστον 34,4 εκατ. χρέη, από τα συνολικά 215,4 εκατ. που καθυστέρησαν το 2012. Κάλυψαν δηλαδή το 16% των χρεών της χρονιάς και αγωνίζονται τώρα να πληρώσουν και το υπόλοιπο 84% (αλλά φυσικά και όλα τα άλλα χρέη που μαζεύτηκαν από φόρους από παλαιότερα χρόνια).

Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις που το 2012 χρωστούσαν για φόρους του 2012 στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 130,4 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν τελικά στη διάρκεια της χρονιάς τα 19 εκατ. (ποσοστό 14,5%).

protothema.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.217 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: