T. ΚΟΥΙΚ «Η ένταση δεν θα αφήσει όρθια αυτή την Κυβέρνηση»


Κλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στην κοινωνία προβλέπει ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, η οποία θα έχει κόστος για την κυβέρνηση συνεργασίας. Έστω και μία βουβή διαμαρτυρία τριών εκατομμυρίων Ελλήνων στις πλατείες της χώρας είναι αρκετή για να οδηγήσει στη χρήση του άρθρου 120 του συντάγματος που ορίζει ότι η τήρηση του συνταγματικού χάρτη επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών.
Όσο για το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Κουίκ αναφέρει ότι έχει την πιο συμπαγή και πιστή ομάδα ψηφοφόρων και οπαδών, πράγμα που αποδέχονται και οι ίδιοι οι δημοσκόποι.
Τέλος, ο κ. Κουίκ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα προβλήματα των νησιών μας, τονίζοντας ότι είναι εξοργιστικό με τη νοοτροπία της μνημονιακής πολιτικής, έτσι όπως την καθοδηγούν οι χαρτογιακάδες υπάλληλοι της Τρόικας, να μπαίνει η νησιωτικότητα σε δημοσιονομικό κόστος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τέρενς Κουίκ.

Σας ανησυχεί η αποχώρηση βασικών στελεχών του κόμματός σας;
– Τι θυμηθήκατε μετά από 2,5 μήνες; Δεν ανησύχησα τότε και θα ανησυχώ τώρα; Τώρα, που φουντώνουν οι Συντονιστικές μας Επιτροπές σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο με τις προσχωρήσεις νέων στελεχών, αλλά και με τη δημιουργία τμημάτων Νεολαίας και Γυναικών; Την εβδομάδα εκείνη της φουρτούνας, αρχές Δεκεμβρίου, είχα κάνει μία προφητική δήλωση. Είχα πει ότι εκείνοι που έφυγαν άφησαν κενές θέσεις για να τις καταλάβουν πολλαπλασίως περισσότεροι. Δεν έπεσα έξω. Και σας το λέω εγώ, που γυρίζω ολόκληρη την Ελλάδα και με την ιδιότητα του Βουλευτή Επικρατείας και του Γραμματέα Συντονιστικού Δράσεων.

Φαίνεται όμως – τουλάχιστον δημοσκοπικά – οι αποχωρήσεις να έχουν επίδραση. Τελευταία δημοσκόπηση της GPO δίνει χαμηλότερα ποσοστά συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Κατά πόσο λαμβάνετε υπόψη αυτές τις δημοσκοπήσεις;
– Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντοτε χρήσιμα εργαλεία, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη δημοσκοπική μέθοδο που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία, όπως επίσης αν είναι δημοσκοπήσεις επαναλαμβανόμενες με ίδια συνταγή ή αν είναι κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις από εφημερίδες ή κανάλια με ερωτηματολόγιο που το δίνει συνήθως ο πελάτης.
Από κει και πέρα, στη δημοσκοπική μάχη εμείς έχουμε και τις δικές μας εσωτερικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες σας διαβεβαιώνω ότι μας δείχνουν τελείως διαφορετικά ποσοστά. Πολύ πιο αναβαθμισμένα.
Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι όλοι οι δημοσκόποι αποδέχονται ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν την πιο συμπαγή και πιστή ομάδα ψηφοφόρων και οπαδών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός να χρησιμοποιούνται τελευταία ακραίες εκφράσεις μεταξύ των Βουλευτών εντός και εκτός Βουλής, εντελώς αντίθετες με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
– Δεν ήμουν ποτέ των ακραίων εκφράσεων. Βεβαίως, μπορεί επάνω σε μία ένταση να ακουστεί το κάτι «παραπάνω», που καλό είναι να αποφεύγεται. Προσωπικά, θέλω στον πολιτικό μου λόγο να χρησιμοποιώ κριτική με επιχειρήματα και όχι με ύβρεις. Αλλά πείτε μου σας παρακαλώ: πώς αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εκτός από «ψυχρό εκτελεστή»;

Αυτό δεν είναι το προφίλ του; Αυτό δεν είναι η διαπίστωση του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται στους Έλληνες και την Ελλάδα;
– Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι υπέρ της μείωσης του αριθμού και των μισθών των βουλευτών και των μισθών τους; Τέτοια ζητήματα θα τεθούν και θα αποφασιστούν οριστικά στο Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, το τελευταίο τριήμερο του Απριλίου. Πάντως, εγώ προσωπικά έχω επανειλημμένα πει ότι 300 Βουλευτές είναι πολλοί. Οι 200 είναι ο κατάλληλος αριθμός. Και βεβαίως έχω επίσης πολλές φορές πει ότι ο Βουλευτής πέρα από το μισθό του, δεν θα πρέπει να δικαιούται την οποιαδήποτε αμοιβή για συμμετοχές στις Επιτροπές της Βουλής.

Αυτό το κλίμα έντασης, αβεβαιότητας, οικονομικής εξαθλίωσης που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία, πόσο μπορεί να διατηρηθεί κατά την άποψή σας; Τι προβλέπετε ότι μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον;
– Έχω την εντύπωση ότι η ένταση θα κλιμακωθεί. Το βλέπετε και γύρω σας. Συνεχώς ξεσηκώνονται και καινούριες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Δεν ξέρω πότε θα βγουν στο δρόμο και οι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι οποίοι προφανώς έχουν δίπλα τους και τουλάχιστον ένα μέλος οικογένειας πρώτου βαθμού. Εσείς πιστεύετε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις πλατείες της Ελλάδας, πόσο μάλλον στο Σύνταγμα, με ένα κερί στο χέρι, ακόμα και με τη βουβή διαμαρτυρία της εξαθλίωσής τους, θα αφήσει όρθια αυτή την κυβέρνηση; Εγώ προσωπικά όχι.
Βεβαίως, δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε θα δούμε αυτές τις εικόνες. Θα είναι σε ένα μήνα; Θα είναι προς το καλοκαίρι; Προφανώς είναι ζήτημα του πότε οι Έλληνες θα επικαλεστούν το άρθρο 120 του Συντάγματος.

Τέθηκε από την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήτημα παράταση της θητείας των δημάρχων και περιφερειαρχών. Ποια είναι η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε αυτό;
– Είναι από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου στην Πάτρα που έχει θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση-Δημόσια Διοίκηση». Εκεί θα επεξεργαστούμε προτάσεις, τις οποίες θα φέρουμε για τελική συζήτηση και επικύρωση στο Συνέδριο του Απριλίου. Πάντως, να ξέρετε ότι σε όλο αυτό το ζήτημα εμπλέκεται και το εάν και κατά πόσο για πολλούς Δήμους της χώρας, χρειάζεται επανασχεδιασμός του Καλλικράτη.
Με γνώση λόγου σας λέω ότι υπάρχουν νησιά που δεν θέλουν το Δήμαρχό τους ούτε μία μέρα παραπάνω από τη σημερινή τους θητεία, όπως υπάρχουν και Δήμαρχοι που αν μπορούσαν θα έφευγαν σήμερα από τις καρέκλες τους. Βεβαίως υπάρχουν και Δήμαρχοι, ίσως είναι και οι περισσότεροι, που επιθυμούν την παράταση ίσως γιατί ξέρουν ότι μπορεί να είναι και η…τελευταία τους!

Θέλω να κλείσουμε με τα Δωδεκάνησα. Έχετε επισκεφθεί τα μεγάλα και τα μικρότερα νησιά του νομού, έχετε συνομιλήσει με τους τοπικούς μας άρχοντες, τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων και τους πολίτες. Ποια προβλήματα ιεραρχείτε ως τα πιο σημαντικά;
– Κατ’ αρχήν θέλω να σας πω ότι ειδικότερα για τα Δωδεκάνησα, όλες μου οι κοινοβουλευτικές ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση με τη συνάδελφό μου Βουλευτή Μίκα Ιατρίδη. Οφείλω να καταθέσω ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Μίκα έναντι των συναδέλφων της – και αυτό αφορά και εμένα – είναι μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής και συναδελφικής συμπεριφοράς που θα θέλαμε να είχαμε όλοι μας.
Τα προβλήματα στα Δωδεκάνησα είναι πολλά και διαφοροποιούνται από νησί σε νησί. Βεβαίως, υπάρχουν και τα ενιαία ζητήματα με κορυφαίο αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Θα προσέθετα επίσης, τον εκσυγχρονισμό των λιμένων, την επιβεβλημένη ισχυροποίηση του Τουρισμού με μείωση του αντίστοιχου ΦΠΑ στο 5% και την εκτέλεση έργων υποδομών σε επίπεδο εθνικής οδοποιίας, όπως και θέματα που έχουν να κάνουν με την ύδρευση και την αποχέτευση. Τέλος, θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό και το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, καθώς σε όλα τα Δωδεκάνησα, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας εξάλλου, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν μόνο επειδή το θέλει το φιλότιμο των γιατρών, του νοσοκομειακού και του λοιπού προσωπικού. Όποιο έχει απομείνει…

Πώς μπορεί η έννοια της νησιωτικότητας να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα; Μέχρι τώρα φαίνεται να συνδέεται πάντως με το δημοσιονομικό κόστος.
– Με εξοργίζει η νοοτροπία της μνημονιακής πολιτικής, έτσι όπως την καθοδηγούν οι χαρτογιακάδες υπάλληλοι της Τρόικας, να μπαίνει η νησιωτικότητα σε δημοσιονομικό κόστος.
Είμαστε η πιο ευλογημένη χώρα του κόσμου, με πανέμορφα νησιά και υπέροχους κατοίκους τους.
Δεν επιτρέπω σε κανέναν Τόμσεν και σε κανένα Στουρνάρα να αγκομαχούν για το πόσο μπορεί να μας κοστίζει όλος αυτός ο εθνικός πλούτος. Όσο και αν κοστίζει, είναι σύνορα, είναι οι ναυαρχίδες του Τουρισμού μας, είναι ανεκτίμητες δεξαμενές της οικονομίας μας.

πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.313 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: