Προκλητική η φορολογική «ασυλία» των εφοπλιστών


Εδώ και τρία χρόνια οι πολίτες έχουν υποστεί τα πάνδεινα – Την ίδια ώρα οι εφοπλιστές τυγχάνουν μιας προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης.

Να δεχθούμε ότι οι εφοπλιστές έχουν διαχρονικά στηρίξει την ελληνική οικονομία, με την απορρόφηση χιλιάδων εργαζομένων και την κατ’ επέκταση σημαντική τροφοδότηση του ΑΕΠ.

Να δεχθούμε επίσης, ότι είναι από τους λίγους κλάδους που σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία.

Ωστόσο, αυτό που κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να δεχθεί είναι ότι την ίδια ώρα που εκείνος βλέπει καθημερινά το μισθό του και τη σύνταξή του να πετσοκόβεται, την ίδια ώρα που πληρώνει αβάσταχτους φόρους, την ίδια ώρα που του παίρνουν το σπίτι του, υπάρχουν κάποιες ομάδες που τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και παραμένουν στο «φορολογικό» απυρόβλητο.

Πριν από λίγο καιρό, οι ίδιοι οι εφοπλιστές είχαν δεσμευθεί ότι θα προβούν σε εθελοντική οικονομική συμβολή στο προσεχές τριετές κρίσιμο διάστημα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, η δέσμευση αυτή, η οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη αν λάβει κανείς υπόψη τις επιταγές του Συντάγματος, ότι δηλαδή όλοι συνεισφέρουν στον τόπο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, ή δεν έφτασε ποτέ στα κατάλληλα αυτιά (πράγμα απίθανο) ή έγινε για τα μάτια του κόσμου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το ότι οι εφοπλιστές εξακολουθούν να απολαμβάνουν αδιανόητες φορολογικές απαλλαγές, ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η τωρινή κυβέρνηση, η οποία για όλα τα μέτρα που επιβάλει στον καθημαγμένο πια λαό επικαλείται την Τρόικα. Και τώρα που η Τρόικα, όπως αποκάλυψε το Newsbomb, ζήτησε να μάθει υπό ποιο καθεστώς θα μπορούσαν οι εφοπλιστές να συνεισφέρουν μέσω της φορολογίας στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, η κυβερνητική τριανδρία έσπευσε με απίστευτο ζήλο να τους προστατέψει, όπως δυστυχώς ουδέποτε έχει κάνει για αυτούς που πραγματικά χρειάζονται την προστασία και την μέριμνα του κράτους.

Αυτό το παραμύθι με τους εφοπλιστές πρέπει, επιτέλους, κάποια στιγμή να τελειώνει. Και πριν βιαστεί κάποιος να πει ότι αν τους «στριμώξουν» θα πάρουν τα πλοία τους και θα φύγουν, εμείς θα αντιτάξουμε ότι αν υπάρχει η θέληση, υπάρχουν και οι τρόποι. Τόσες άλλες χώρες έχουν καταφέρει και να φορολογούν του εφοπλιστές τους ΚΑΙ να μη τους χάνουν. Αρκεί κάποιοι συγκεκριμένοι κύριοι που έχουν ήδη το πεπόνι, να πάρουν στα χέρια και το «μαχαίρι»…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.497 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: