Ο Σαμαράς με το μισό υπουργικό συμβούλιο στην Κωνσταντινούπολη


Το καυτό θέμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, ωστόσο με στρατηγική «βήμα βήμα» αυτά τα θέματα δεν βρίσκονται στην ατζέντα του 2ο Ανώτατου Συμβουλίο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που διεξάγεται, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από δώδεκα υπουργούς, προσπαθεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κοινό Υπουργικό Συμβούλιο, με ατζέντα χαμηλής πολιτικής και αναμένεται να υπογραφούν έντεκα διμερείς συμφωνίες.

Συνάντηση Αβραμόπουλου – Νταβούτογλου ενόψει της συνάντησης Σαμαρά – Ερντογάν  

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική της συνάντησης που θα έχει στην Κωνσταντινούπολη ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της διυπουργικής ελληνοτουρκικής συνάντησης, δηλαδή της συνεδρίασης του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας.

Αναμένεται να υπογραφούν πρωτόκολλα για θέματα συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, περί παροχής υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μία δήλωση συνεργασίας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη με την οποία απορρίπτει τη μονομερή κίνηση της Αγκυρας να παραχωρήσει άδειες για έρευνες νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Διπλωματικοί κύκλοι και από τις δυο πλευρές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι επιχειρείται «μια έντιμη διπλωματική σχέση, χωρίς φοβίες, ανυποληψία και κόλπα. Με καθαρό λόγο.». Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι «τους Τούρκους δεν τους πιάνεις φίλους» και κάνουν αναδρομή στα δύσκολα ανοιχτά μέτωπα, από το Κυπριακό, τη Θράκη, το Αιγαίο μέχρι το Πατριαρχείο.

Αυτό που αλλάζει, πλέον-όπως υποστηρίζουν ξένοι διπλωμάτες- με ταχύτητα τις εξελίξεις είναι, ότι ο διεθνής παράγοντας, θέλει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα αλλά και έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα να  «αποστειρωθεί» από κάθε ελληνοτουρκική κρίση η περιοχή που είναι υψίστης οικονομικής και στρατηγικής σημασίας. Επομένως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ώστε να μην διαταράξουν την ισορροπία στην περιοχή.

Ο Αμερικανικός παράγοντας επιθυμεί στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών ώστε να εξυπηρετήσει τα δικά του ενεργειακά συμφέροντα αλλά και να έχει ηρεμία στην περιοχή ενόψει εξελίξεων στο Ιραν αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης  

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός, συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και το «άνοιγμα» των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Παρουσία του Πρωθυπουργού και του τούρκου ομολόγου του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τη συμμετοχή ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών θα πραγματοποιηθεί εξάλλου  επιχειρηματικό φόρουμ, με το μήνυμα «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».

Η Τουρκία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με 75 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, που διψάει για υποδομές και υπηρεσίες, τομείς στους οποίους οι έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

Το μήνυμα για συνεργασία του Ερντογάν

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ χαρακτηρίζει στρατηγική τη συνεργασία με την Ελλάδα.

«Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την στρατηγική, θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των συνομιλιών υπογραμμίζει ότι με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογηθεί το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και θα συζητηθεί το πώς θα πορευτούμε στο εξής.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών καθώς και θέματα του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως δηλώνει, «είμαστε δύο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα».

Ακόμη αναφέρεται στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών: «Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δισ. είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού  

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην επίσκεψη εργασίας στην Κωνσταντινούπολη συνοδεύεται από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συμμετάσχουν στη Β΄ Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

09:45 Συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Abdullah Gül.

 

11:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση  του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Recep Tayyip Erdoğan.
12:00 Σύνοδος Β΄ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
13:00 Τελετή Υπογραφής Συμφωνιών.
Δηλώσεις από κ.κ. Πρωθυπουργούς.
15:15 Χαιρετισμοί κ.κ. Πρωθυπουργών στο Επιχειρηματικό Forum, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

 

16:30 Συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, που βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη, συνοδεύουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ολ. Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ν. Μηταράκης.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.497 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: