Τι θα γίνει με τις ελληνικές καταθέσεις στην Κύπρο


Δεν πίστευαν στα αυτιά τους όσοι Ελληνες έστειλαν τις αποταμιεύσεις τους στη Κύπρο υπό το φόβο χρεοκοπίας στην Ελλάδα, καθώς και με τη βούλα της Ευρώπης αυτές οι καταθέσεις «κουρεύονται» κατά 9,9% εφόσον ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και κατά 6,75% για μικρότερα ποσά!

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τη πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έναντι των καταθέσεων που θα «κουρευτούν», θα εκδοθούν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, ωστόσο είναι προφανές ότι σε μια συγκυρία τέτοιων αναταράξεων, η πίεση που θα ασκηθεί στο Χρηματιστήριο της Κύπρου θα είναι τρομακτικές, κονιορτοποιώντας την ονομαστική αξία αυτών των μετοχών.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέσεις Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στα περίπου 2 δισ. ευρώ, αφού από το σύνολο των περίπου 4 δισ. ευρώ που είχαν φύγει τη περίοδο της κρίσης, τα μισά έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ενσωμάτωση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της CPB, σε ελληνική τράπεζα.

Στις 6 και μισή ώρα Ελλάδας συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, δηλαδή πώς θα απορροφηθούν τα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι αυτό που θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα, με το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών- που υπολογίζονται στο 1 δισ ευρώ- να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τους Ευρωπαίους.

Πηγή:  iefimerida.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.313 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: