ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ Μετατροπή των καταθέσεων σε προθεσμιακές


Την μετατροπή των μεγάλων καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες σε προθεσμιακές για να μπορέσει να ανακόψει την κρίση και να αποτρέψει την εκροή καταθέσεων όταν ανοίξουν οι τράπεζες, συστήνει στην Κύπρο κορυφαίος Αμερικανός εμπειρογνώμονας, ειδικός σε αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

Ο ειδικός σε αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών Lee Buchheit, ο οποίος συμβούλευσε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος της, είπε ότι η αμφιλεγόμενη πρόταση για βαριά φορολογία στους καταθέτες στην Κύπρο ανοίγει μεγάλους κινδύνους και ευνοεί άδικα τους κατόχους ομολόγων.

Σε ένα έγγραφο που δημοσίευσε τη Δευτέρα με τον ειδικό σε αναδιαρθρώσεις χρέους στο Πανεπιστήμιο Duke, Mitu Gulati, ο κ. Buchheit είπε ότι η εναλλακτική λύση για την Κύπρο θα είναι να σεβαστεί τις εγγυήσεις για τις καταθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προλάβει την απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.

Οι δύο ειδικοί υποστηρίζουν ότι, αντί απλά να φορολογηθούν οι καταθέτες και στη συνέχεια να τους επιτραπεί η απόσυρση καταθέσεων, η Κύπρος θα πρέπει να μετατρέψει δια της βίας τις καταθέσεις σε έντοκα πιστοποιητικά καταθέσεων, διάρκειας πέντε μέχρι δέκα ετών.

Την ίδια στιγμή, η λήξη των κυπριακών κρατικών ομολόγων θα πρέπει να επεκταθεί κατά πέντε χρόνια, μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει κατά 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες από το σχέδιο διάσωσης, σε διάστημα τριών ετών.

Μετατρέποντας τα κεφάλαια σε προθεσμιακές καταθέσεις «ουσιαστικά θα κλειδωθεί αυτή η χρηματοδότηση στις τράπεζες για πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Η εναλλακτική λύση, που επιτρέπει την απόσυρση των καταθέσεων όταν ανοίξουν οι τράπεζες, «μπορεί εύκολα να απαιτεί την επανεξέταση του πακέτου διάσωσης μέσα σε ένα μήνα», είπε ο κ. Buchheit, δικηγόρος με την εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, στη Νέα Υόρκη, που έχει συμμετάσχει σε αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών στην Αργεντινή, Ισλανδία, Ιράκ, καθώς και στην Ελλάδα.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=231181&-V=articles

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.217 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: