Σύγχρονοι πολιτικοί ή σύγχρονοι Γενιτσαροι;


Οι Γενίτσαροι, ή γιανίσαροι (ΔΦΑ: jăn’isâr, Οθωμαν. Τουρκ. يڭيچرى, γενίσερι, «νέος στρατιώτης»), ήταν επίλεκτα σώματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αρχικά συγκροτούνταν από αιχμαλώτους πολέμου και παιδιά χριστιανικών οικογενειών που εξαναγκάζονταν από μικρή ηλικία σε στρατιωτική υπηρεσία. Πολιτικός. Ορισμός: αυτός που ασχολείται με την πολιτική, δηλαδή με το τρόπο άσκησης εξουσίας, τη στρατηγική.
Όταν ο πολιτικός είναι πάντα έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή σου για την πατρίδα, ποια η διαφορά αυτών των δύο; Έλληνες
στην προσπάθειά τους να άρχουν χωρίς να το καταλάβουν ή ίσως και να το ξέρουν αποκτούν συμπεριφορά χειρότερη των επίλεκτων στρατιωτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ξενομαθείς, σπουδάζουν στην Εσπερία στο Harvard, LondonSchool of Economics, ΜΙΤ, TAU και παράγουν μία νέα γενιά από Γενίτσαρους που έχουν ξεχάσει πώς να τιμούν την πατρίδα τα ήθη και τα έθιμα. Παπανδρέου, Σαμαράς, Παπαδήμος, Καραμανλής, όλοι οι πρωθυπουργοί των τελευταίων 10 χρόνων και πρωτοκλασάτα, δευτεροκλασάτα, τριτοκλασλατα στελέχη τους είχαν περάσει χρόνια στο εξωτερικό και όταν γύρισαν στην Ελλάδα τελικά συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους Έλληνες σαν Γενίτσαροιαλλότριων δυνάμεων.

Λίγα λόγια ακόμη για τους Γενίτσαρους. Οι Γενίτσαροι είχαν μία μόνο δουλειά τη προστασία του Σουλτάνου και των συμφερόντων αυτού. Οι μη μουσουλμάνοι Γενίτσαροι ήταν οι καλύτεροι στρατιώτες για την Οθωμανική αυτοκρατορία.  Βέβαια εξέφρασαν κάποιες φορές και την εναντίωση τους όταν τους έκοβαν τη λούφα και τα προνόμια. Όταν διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Επίσημου Κράτους έριχναν το τσουκάλι με το φαγητό τους. Εάν κάποιος ήθελα μία ‘’διευκόλυνση’’ δεν πήγαινε σε κανέναν άλλο αυλικό παρά στους Γενίτσαρους. Εκείνοι πάντα με την κατάλληλη αμοιβή ‘’βοηθούσαν’’. Στο τέλος ο θεσμός εκμαυλίστηκε τόσο πολύ που οι Γενίτσαροι έχασαν το σεβασμό στο Σουλτάνο και στους αξιωματούχους του και έφτασαν μέχρι και στη δολοφονία ενός Σουλτάνου. Το 1826 ο Μαχμούτ Β’ αναγκάστηκε και τους σφάγιασε όλους.
Οι Έλληνες πολίτες πλέον αν όχι όλοι κάποιοι αφυπνίστηκαν. Δεν τους θέλουν  στις παρελάσεις που γίνονται για να τιμηθεί ο ελληνισμός και ο αγώνας του για την ελευθερία. Γενίτσαροι πολιτικοί δεν έχουν θέση τώρα πια στη χώρα μαςμιας και κάνουν τα πάντα για ναείναι αρεστοί στους παγκόσμιους Σουλτάνους.
Οι στίχοι που ταιριάζουν στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή είναι του Κώστα Βάρναλη:
Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς,
χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς.
ΠΗΓΗ:aoristies.gr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.497 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: