“Το κούρεμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες…”


Οι επίμαχες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, περί πιθανής εφαρμογής του κυπριακού πακέτου διάσωσης και σε έτερες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και η έντονη φημολογία περί υποβάθμισης της Ιταλίας από τον οίκο Moody’s, κατακρημνίζουν τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, εν μέσω κλίματος ανασφάλειας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απώλεσαν τάχιστα τα όποια κέρδη ελέω της διάσωσης της Κύπρου και επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB καταγράφει απώλειες -2,6%.
Κατά πόδας ακολουθεί και η Wall, η οποία είδε γρήγορα τα κέρδη της να εξανεμίζονται.
Πιο συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στο -0,31%, ο γερμανικός DAX στο -0,57% και ο γαλλικός CAC 40 στο -1,12%.
Νωρίτερα, στις ευρωαγορές επικράτησε κλίμα ανασφάλειας ελέω της έντονης φημολογίας εκ μέρους της καθημερινής ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Serra» περί επικείμενης υποβάθμισης της Ιταλίας από τον οίκο Moody’s. Ο οίκος Moody’s παράσχει στην Ιταλία την αξιολόγηση «Βaa2», με αρνητικό outlook. Αναφερθείς στην φημολογία, ο οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε.
Παράλληλα, “βόμβα” στην Ευρώπη βάζουν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, o oποίος διαμήνυσε πως “εάν επιτύχει, αποδίδοντας καρπούς, η διαδικασία του bail – in, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ η συνδρομή του ESM για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών…”.
Υπενθυμίζεται πως κατά το bail in μια ρυθμιστική αρχή αναλαμβάνει να καταγράψει το ακάλυπτο χρέος (unsecured debt) μιας τράπεζας και να το μετατρέψει σε κοινές μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας με τις οποίες θα πληρωθούν οι πιστωτές.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους των τραπεζών, όπου το βάρος μετακυλύεται στους ομολογιούχους (bail in), προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του αυτή ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε πως η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, θα δράσει υποστηρικτικά για την Ευρωζώνη.
“H συμφωνία για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να ληφθεί ως άκρως υποστηρικτική για τις άλλες χώρες του ευρώ”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Οι χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν υπερμεγέθη τραπεζικά συστήματα, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωσή τους”, έσπευσε να προσθέσει ο Ολλανδός Dijsselbloem.
Και τόνισε: Οι χώρες αυτές θα πρέπει να συρρικνώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα…
“Στόχος μας είναι να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για τον δημόσιο τομέα”, εξήγησε ο Dijsselbloem , για να προσθέσει στη συνέχεια: Εάν οι μη εγγυημένοι καταθέτες πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία του bail in, θα συμμετάσχουν…
ΠΗΓΗ:www.toxrima.gr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.497 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: