Γιατί κατέρρευσε η συμφωνια Εθνικής – Eurobank


Οι εκβιασμοί της τρόικας, ο πανικός του Στουρνάρα και η ανησυχία στο Μαξίμου –  Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις οι μεγαλοτραπεζίτες

Σε «ναυάγιο» οδηγούνται πλέον οι διαδικασίες συγχώνευσης ΕΤΕ – Eurobank  καθώς οι δυο τράπεζες δήλωσαν ότι αδυνατούν να βρουν τα κεφάλαια 10%  από την ιδιωτική αγορά και βασικός μέτοχός τους γίνεται μέσω της ανακεφαλαιοποίησης το ΤΧΣ.Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και της τρόικας καταγράφηκε αβεβαιότητα ότι οι δυο τράπεζες θα έβρισκαν ιδιωτικά κεφάλια με αποτέλεσμα στην απογευματινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών να κληθεί και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος όπου επιβεβαιώθηκε ότι το deal όπως είχε ανακοινωθεί δεν μπορεί να προχωρήσει.

Είναι προφανές ότι κατά τις συναντήσεις οι τροϊκανοί έπαιξαν το δικό τους ρόλο στο ναυάγιο των επαφών.

Μετά από 10ήμερο θρίλερ, η τρόικα επέβαλε, τελικώς, την άποψη της, παγώνοντας τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο συστημικών τραπεζών και επιβάλλοντας τη διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου με εγγυητή κάλυψης το ΤΧΣ οι οποίες θα πρέπει να αποφασισθούν εντός του Απριλίου.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσει κανονικά η ανακεφαλαιοποιηση των τεσσάρων πλέον συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Εurobank) και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών θα συγκαλέσουν τις επόμενες ημέρες, Γενικές Συνελεύσεις των μετοχών για να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά την Εθνική και την Eurobank, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αν οι διοικήσεις τους δεν συγκεντρώσουν το 10% της αύξησης με ιδιωτικά κεφάλαια τότε το ΤΧΣ θα αναλάβει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και θα γίνει βασικός μέτοχος των τραπεζών. Αμέσως μετά την συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς.

Γιατί μπλόκαρε η τρόικα τη συγχώνευση

Η απόφαση αναστολής της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών ελήφθη αφότου υπήρξε επιστολή του ομίλου ΕΤΕ στην ΤτΕ με την οποία γνωστοποιούσε ότι δεν είναι πιθανό να βρεθεί το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από ιδιώτες.

Ως εκ τούτου ο όμιλος Εθνική – Eurobank θα κρατικοποιούνταν και λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους θα προκαλούσε κινδύνους σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και θα δυσχέραινε μελλοντικά την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Η τρόικα γνώριζε ότι ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα προκαλούσε πρόβλημα  αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν το 2014, αλλά προβλέπεται να ανανεωθούν. Συνολικά δηλαδή, το Δημόσιο με τα υφιστάμενα δεδομένα θα έπρεπε να βάλει στην ενιαία τράπεζα ως 17,8 δισ. ευρώ.

Οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες του σχήματος και οι υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο (εξόφληση προνομιούχων μετοχών) θα καθιστούσαν δυσκολότερο το εγχείρημα πώλησης του από το ΤΧΣ, αν όπως δηλώθηκε αρμοδίως δεν καλυπτόταν τώρα το 10% της ΑΜΚ από ιδιώτες.

Νέα συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας το απόγευμα

Σήμερα στις 16.00 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τα υπόλοιπα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Για τον φόρο ακινήτων υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμοστεί φέτος το αφορολόγητο, κάτι που θα προκαλέσει νέες τριβές με τους κυβερνητικούς εταίρους και κυρίως τη ΔΗΜΑΡ ενώ η μείωση θα είναι 10-15% για όλους αν και ακόμη δεν υπάρχει το τελικό σχέδιο. Ως αντίβαρο θα είναι η μη λήψη πρόσθετων μέτρων 2,7 δισ. για την επόμενη διετία καθώς  φαίνεται πως η τρόικα συμφώνησε.

«Αγκάθι» αποτελεί και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στους τροϊκανούς χθες το μεσημέρι αντιμετωπίστηκε θετικά και σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή. Για κάθε υποχρεωτική αποχώρηση υπαλλήλου από το Δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και των επιόρκων, δηλαδή απόλυση, θα γίνεται μια πρόσληψη προσοντούχου ενώ για τις μη υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύει ο κανόνας ένας προς πέντε. Οι αποχωρήσεις λόγω διαθεσιμότητας φαίνεται ότι πάνε προς το τέλος  του 2014.Το ζήτημα είναι πότε θα αποχωρήσουν οι επίορκοι αφού ο κ. Μανιτάκης δηλώνει ότι ο χρόνος που τρέχουν τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν επαρκεί.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση με την τρόικα και οι δόσεις θα φθάσουν κοντά τις 40 .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.313 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: