Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο κ. «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» στη γραμμή της Αλέκας


Η Αλέκα φεύγει, η «γραμμή» μένει. Και θέλει πλατύ λαϊκό μέτωπο χωρίς «επιμολύνσεις» με αστικά κόμματα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Μερικοί μάλιστα στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσούμπα, διαδόχου της Αλέκας Παπαρήγα στο τιμόνι του ΚΚΕ, βλέπουν να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι κατά της Κουμουνδούρου καθώς είναι γνωστός για τις σκληρές αντι-ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήσεις του.
Την ίδια στιγμή, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής και κυρίως οι «αποχωρήσεις» ορισμένων από τους πιο «μετριοπαθείς», όπως π.χ. ο πρώην ευρωβουλευτής Μπάμπης Αγγουράκης ή ο Σπύρος Χαλβατζής, προσδίδει μεγαλύτερη ομοιομορφία στη σκληρή γραμμή του Περισσού, που δεν θέλει ούτε να ακούσει για συνεργασίες με άλλα κόμματα. Εξάλλου, ο νέος γραμματέας του κόμματος είναι στενός συνεργάτης της Αλέκας Παπαρήγα και θεωρείται στέλεχος της κομματικής νομενκλατούρας γαλουχημένο στα «άδυτα» του Περισσού.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου προς την Κυριακή εξελίχτηκε ένα θρίλερ. Θρίλερ σχετικά με την απόφαση της Αλέκας Παπαρήγα να αποχωρήσει τώρα ή να παραμείνει στη θέση της. Και ενώ, όπως ήταν γνωστό από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα ολοκληρωνόταν την Κυριακή, αιφνιδιαστικά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ανακοινώθηκε ότι έληξαν οι εργασίες του και εξελέγη και ο νέος γραμματέας.
Το όνομα του κ. Κουτσούμπα δεν ξάφνιασε καθώς, ως εκ των πολύ στενών συνεργατών της κυρίας Παπαρήγα μαζί με τον Δημήτρη Γόντικα, πρόβαλλε ως φαβορί. Ο αιφνιδιασμός όμως ήταν απόλυτος σε ό,τι αφορά τις εργασίες λήξης του Συνεδρίου και την απόφαση της μακροβιότερης γενικής γραμματέως του να αποχωρήσει τώρα. Απόφαση που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, συνδέεται με τη διαίσθηση της κυρίας Παπαρήγα ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα το επόμενο διάστημα για το ΚΚΕ, το οποίο οι ίδιες πηγές βλέπουν να ολισθαίνει ακόμα και κάτω από το εκλογικό 4,5% της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.
ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ…ΔΟΣΕΙΣ. Η παρουσία του νέου γραμματέα του ΚΚΕ εγγυάται τη συνέχεια των πραγμάτων τόσο στην πολιτική του ΚΚΕ, δηλαδή σκληρό σφυροκόπημα κατά συμμαχιών και αυτόνομη πορεία, όσο και στα εσωτερικά του κόμματος. Η Αλέκα Παπαρήγα αναμένεται να συνεχίσει να δίνει τις μάχες εντός Κοινοβουλίου με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αφού ο κ. Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής. Αυτό θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε μια αναγκαστική «διαρχία», η οποία θα δώσει και τον απαραίτητο χρόνο στον νέο γραμματέα να λειτουργήσει στον νέο ρόλο που τον φέρνει στο προσκήνιο. Δυαρχία θα υπάρξει και στον Περισσό καθώς σε θέση-κλειδί στον κομματικό μηχανισμό δίπλα στον Δ. Κουτσούμπα θα βρίσκεται η επίσης στενή συνεργάτις της κυρίας Παπαρήγα Ελένη Μπέλλου. Η κυρία Μπέλλου προαλείφεται για τη θέση της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, θέση που κατείχε πριν ο κ. Κουτσούμπας
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση της κυρίας Παπαρήγα «παιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή», ενώ και μια ομάδα στελεχών, τα οποία είναι απολύτως πιστά σε αυτή (Μαΐλης, Μαρίνος, Κατροδαύλη, Παρασκευάς), δηλαδή ο καθοδηγητικός πυρήνας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη του Περισσού είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το δίδυμο Κουτσούμπα – Μπέλλου. Στην απόφαση της κυρίας Παπαρήγα να αποχωρήσει μέτρησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ένα ρεύμα που ζητούσε «αλλαγή» στο κόμμα.
ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑ; Η επίσπευση των εργασιών του Συνεδρίου πάντως έδειξε πως παρότι πήραν τον λόγο – σύμφωνα με το γραφείο Τύπου – 77 σύνεδροι, δεν υπήρχαν τελικά και πολλά να συζητηθούν. Αν και ένας προσεκτικός παρατηρητής σημειώνει ότι από την ανακοίνωση του νέου γραμματέα απουσιάζει η λέξη «ομόφωνα», την οποία συνήθως υπογραμμίζουν με έμφαση από τον Περισσό.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, σημειώνονται αρκετές αποχωρήσεις παλιών στελεχών και μάλιστα ιδιαίτερα προβεβλημένων, όπως είναι ο Σπύρος Χαλβατζής, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, ο Μάκης Τσίγκας (διευθυντής του 902), ο Θόδωρος Τζιαντζής – ιστορικό στέλεχος.
Η απουσία του επικεφαλής του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκου και άλλων συνδικαλιστών λέγεται ότι συνδέεται με μια γενικότερη δυσαρέσκεια για διάθεση αυτονόμησης σε σχέση με το κόμμα, ενώ η νέα σύνθεση της ΚΕ δείχνει απόλυτη υπακοή στη γραμμή που αποκρούει όλες τις προσκλήσεις για συνεργασίες. Προσωπικότητες όπως του ήπιου Σπύρου Χαλβατζή, δεν χώρεσαν στην πιο σκληρή γραμμή που ακολουθεί το ΚΚΕ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και νέες είσοδοι στην ΚΕ με τη δική τους σημασία. Το ΚΚΕ, όπως φαίνεται, δεν θα αλλάξει «γραμμή», όμως θα αλλάξει πρόσωπο.  Ο Γιάννης Γκιόκας, για παράδειγμα, προαλείφεται για νέος εκπρόσωπος Τύπου, θέση στην οποία δεν διακρίθηκε ο Παναγιώτης Μεντρέκας, δεξί χέρι του Μάκη Μαΐλη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Μεντρέκα χρεώθηκε αναποτελεσματικότητα στην εκπροσώπηση του κόμματος στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και ο ίδιος δεν είναι πλέον μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Η Αλέκα φεύγει με θητεία – ρεκόρ
Η απερχόμενη γενική γραμματέας κυρία Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε 22 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος υπερβαίνοντας προ πολλού τη μακρά θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη (διετέλεσε γενικός γραμματέας επί 17 συνεχόμενα χρόνια) και πλησιάζοντας τον χρόνο-ρεκόρ του Νίκου Ζαχαριάδη (ήταν γραμματέας επί 25 χρόνια παρότι από το 1936 έως το 1945 ήταν φυλακισμένος χωρίς όμως να αντικατασταθεί)

πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

  • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

    Μαζί με 85.497 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: