Προτάσεις για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε)

GIORGOS ZISSIMATOS,ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΣΣΙΜΑΤΟΣ,γιώργος ζησσιμάτος

Προτάσεις Γραμματείας Εμπορίου για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε)  

Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση, λόγω της κρίσης και της ύφεσης που έχει επιβληθεί στην χώρα μας με τα καταστρεπτικά μνημόνια, έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση χρεών των επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων και προς τον ΟΑΕΕ, δεδομένο που δημιουργεί πλέον θέμα βιωσιμότητας του Οργανισμού, όσο και στην κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεών του.

Ο ΟΑΕΕ καταβάλει μηνιαία 260.000.000 Ευρώ σε παροχές , ενώ δείχνει να εισπράττει μόνο 120.000.000 Ευρώ, πράγμα που με απλά μαθηματικά  οδηγεί το ταμείο σε άμεση πτώχευση, παρά την  κρατική επιχορήγηση  ύψους 1,1 δις προϋπολογισμένο για το 2013.

(μέχρι στιγμής έχει καταναλώσει το 50% και πλέον  του ποσού αυτού)

Από την άλλη πλευρά οι μνημονιακές  πολιτικές έχουν φέρει την διάλυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας , έφεραν τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, τους Εμπόρους και Αυτοκινητιστές , Ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ , στο τραγικό σημείο της ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς τον Οργανισμό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από  550.000 συνάδελφοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Οργανισμού , λόγω οφειλών που ξεπερνούν συνολικά τα 6 δις Ευρώ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην μπορούν να σφραγίσουν βιβλία και στοιχεία και οι επιχειρήσεις τους να υπολειτουργούν, να κινδυνεύουν με φυλάκιση και ο οργανισμός να αναγκάζεται να αντλεί χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Η Γραμματεία Εμπορίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματιών, και με μελέτη όλων των δημοσιοποιημένων στοιχείων που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση του ΟΑΕΕ καταθέτει τις ακόλουθες ρεαλιστικές προτάσεις στην προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο ο ΟΑΕΕ το συντομότερο δυνατόν ,

Προτείνουμε:

 • Άμεση ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών με πάγωμα των οφειλών, λόγω της κρίσης και των δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών  οι οποίες και θα συμψηφιστούν με τις συντάξεις των ασφαλισμένων, όταν αυτοί θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης, υπό την προϋπόθεση να καταβάλλονται εμπρόθεσμα στο εξής οι τρέχουσες οφειλές.
 • Αποποινικοποίηση των οφειλών, μέτρο που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έχει δυσθεώρητο ύψος δαπανών για το ταμείο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση η αναγκαστική λήψη μέτρων και κατασχέσεων (και μάλιστα για αυτασφάλιση) σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τους ασφαλισμένους, πόσο μάλιστα να πλανάται και η φυλάκιση για χιλιάδες συναδέλφους.
 • Άμεση ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ιδίων και των προστατευομένων μελών τους.
 • Δυνατότητα υπαγωγής σε όποια ασφαλιστική κατηγορία επιθυμούν και μπορούν να παραμένουν συνεπής. (θα ενημερώνονται και ποια θα είναι η συντάξιμη αποδοχή και πότε ανάλογα με την ασφαλιστική  κατηγορία με απευθείας υπολογισμό στο http://www.oaee.gr)
 • Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης των υπαγόμενων στον ΟΑΕΕ (ΟΓΑ, άρση του άρθρου 39 του ΠΔ 258, μέλη ΔΣ ΑΕ) και με ανάλογη χαμηλή κατηγορία ασφάλισης ώστε να είναι αυτή αποδεκτή και εφικτή από τους ασφαλισμένους.
 • Εξομοίωση των συντάξεων των παλαιών ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κλπ με αναλογιστικές μελέτες βάσει των κατηγοριών και των αντίστοιχων καταβολών τους.
 • Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ανεργίας των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ με υπαγωγή και αυτών που οφείλουν σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών είναι καταδικασμένο να αποτύχει χωρίς ρεαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών.
 • Άμεση απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που εκλάπησαν από το κούρεμα των ομολόγων του Ταμείου μας.

Με την πρότασή μας και με δικαιοσύνη προς τον πολίτη που αγωνίζεται για την επιβίωση θεωρούμε ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τουλάχιστον το 80-85% των ενεργών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που σήμερα είναι περίπου 732.000 πολίτες. Με πρόχειρο υπολογισμό λοιπόν αν πληρώσουν άμεσα τις τρέχουσες οφειλές περί τις 600.000 ενεργοί ασφαλισμένοι Χ 4.500ευρώ/έτος  μας κάνει ένα έσοδο της τάξης των 2.7 δίς ευρώ περίπου.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει μία  Βιώσιμη και Κοστολογημένη πρόταση, δείχνει τον δρόμο της αυτονομίας και της δυνατότητας να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας και χωρίς μνημόνια. Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να επιβιώσουν και ο οργανισμός θα μπορέσει να παρέχει τις καταστατικές του υποχρεώσεις χωρίς επιχορηγήσεις και δανεισμό.

Η σημερινή πρακτική των χαοτικών οικονομικών απαιτήσεων οδηγεί τους πολίτες σε αμυντική και αδιάφορη στάση που δεν θα λυθεί με διώξεις, απειλές κατασχέσεων η και κατασχέσεις και φυλακίσεις.

Θεωρούμε ότι με υπεύθυνους και ενεργοποιημένους πολίτες η ανταπόκριση στα αυτονόητα θα είναι μαζική.

Επίσης τα καίρια ερωτήματα όλων των Εμπόρων και Ελ. Επαγγελματιών παραμένουν,

 

Που είναι το αποθεματικό του Ταμείου?

Ποια είναι η περιουσιακή του κατάσταση?

Ποιοι είχαν την ευθύνη όταν έγινε το συντονισμένο πλιάτσικο των ομολόγων του?

Ποια είναι η σημερινή του ταμειακή κατάσταση?

Πως είναι δυνατόν με τόσο υψηλό τίμημα οι παροχές να είναι σχεδόν ανύπαρκτες?

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 • Ελάτε στην Παρέα μας ! Enter your email !

  Μαζί με 85.313 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: